Grčka kuhinja

Recepti Grčke kuhinje...

Moderator: GMO Moderator

Korisnikov avatar
jeca021
Član
Član
Postovi: 1530
Pridružio se: Sre 18 Jun, 2008 15:14
Lokacija: Novi Sad

Grčka kuhinja

Postod jeca021 » Ned 05 Apr, 2009 13:46

Grčka kuhinja


Kao i ostale mediteranske zemlje, Grčka obiluje suncem i to se može osetiti u svim aspektima života, a samim tim i u kuhinji. Blaga sredozemna klima Grčkoj daje mogućnost uzgoja kvalitetnog voća i povrća kao i nezaobilaznih maslina, a upravo je maslinovo ulje sastojak koji se nalazi u najvećem broju grčkih jela i koji možemo smatrati light motivom grčke kuhinje. Najtipičniji predstavnici grčkog povrća su paradajz, patlidžani, tikvice, krompir, razne vrste mahuna, bamija, zelene paprike i luk. Od svih tih vrsta povrća često se pripremaju salate, a Grci su i veliki ljubitelji predjela od povrća pa se tako često na početku većeg obroka konzumiraju rotkvice ili masline.






Pored česte upotrebe maslinovog ulja, još jedna istaknuta karakteristika grčke kuhinje je obilno služenje začinima poput origana, mente, belog luka, mirođije i bosiljka. Ne treba zanemariti ni slatkaste začine poput cimeta, klinčića i muškatnog oraščića koji se, naročito u severnom delu Grčke, često koriste kao dodatak mesnim jelima i jelima od povrća. Upravo spomenuti cimet je uz med neizostavan sastojak brojnih grčkih poslastica.



Što se mesa tiče, i tu je klima odigrala veliku ulogu pa se zbog škrtosti terena mnogo češće uzgajaju ovce i koze nego ostala vrsta stoke. To za posledicu ima nešto ređu upotrebu govedine i teletine nego što je to slučaj s brojnim drugim kuhinjama. To se uveliko nadoknađuje čestom pripremom ribe, naročito u priobalnom području.
Osim već nabrojanih sastojaka grčka se kuhinja oslanja na upotrebu brojnih vrsta sireva od kojih je najpoznatiji feta sir, zatim na masline, tikvice, jogurt, vino, lišće vinove loze, med i tanke kore od testa koje se koriste kako za slana tako i za slatka jela.





Kulinarske tradicije i uticaji drugih kultura

U školi smo svi od malih nogu učili o grčkoj istoriji, umetnosti i filozofiji – osim vina, grčku hranu niko nije spominjao, a kulinarske tradicije su u Grčkoj starije od toliko spominjane demokratije.


Ne sme se nikako zaboraviti bogati doprinos turske kulinarske tradicije – musaka, baklava, tzatziki, ćufte, pilav... sve su to jela koja već i svojim nazivima ukazuju na strano poreklo. Neka od njih u Grčku su stigla iz turske kuhinje, a neka su pripadala arapskom i persijskom kulinarstvu pa su samo turskim posredstvom došla u Grčku.

Prema običajima stola, Grci svaki obrok započinju aperitivom i to najčešće rakijom začinjenom anisom koja se zove “ouzo“ i ima 80% alkohola. Kad se “ouzu“ doda voda ili led, postane mlečnobele boje. Slično piće, ali s još većim procentom alkohola je rakija “tsipouro“ koja je za razliku od “ouza“ koji se uglavnom proizvodi na ostrvu Lezbosu, uglavnom kućne proizvodnje. Metaksa je piće nalik brendiju koje najčešće ima procenat alkohola od 40%.


Nakon aperitiva slede predjela kojih su Grci veliki poklonici i kojih može biti i veći broj. Grčke supe su prilično guste što od brojnih dodataka, što od jaja koja se često pre serviranja dodaju u supu. Od mesa najčešće su na repertoaru jagnjetina, ali i iznutrice koje se u Grčkoj spremaju na brojne načine. Na kraju jela dolazi dezert koji uglavnom obavezno sadrži med, a jako često cimet i orah.



Predjela


Predjela se u Grčkoj nazivaju “meze“, a ima ih veliki broj. Poslužuju se uz već spomenute rakije ouzo ili tsipouro. Ako se poslužuju sosovi, uz njih uglavnom ide tanki hleb pod imenom pita. Evo nekih od najpoznatijih grčkih predjela:

Bourekakia - male mesne pite poreklom sa Krita
Tiganita - razne vrste povrća poput tikvica ili patlidžana pohovane u smesi od jaja
Dolmades - sarmice od vinove loze punjene pirinčom i drugim povrćem, a i meso može biti uključeno
Horiatiki salata - poznata grčka salata s maslinama, feta sirom, povrćem i klasičnim dresingom na bazi maslinovog ulja
Tzatziki - sos od jogurta sa dodatkom krastavaca i belog luka, jede se uz pita hleb
Tiropita - slana pita sa sirom
Spanakopita - slana pita sa spanaćem koja je u novije vreme jako popularna i u fast food verziji
Glavna jela


Mnoga od njih su isključivo na bazi povrća, ali tu svakako i ljubitelji jagnjetine dolaze na svoje!


Moussaka - jelo koje se i kod nas često konzumira, zapečeno mleveno meso i krompir kojem je moguće dodati brojne vrste povrća


Pasticio - kao što naziv govori testenina (pasta) s dodatkom mlevenog mesa i bešamel sosa


Keftedes - ono što se kod nas naziva ćuftama u grčkoj poznaje mnogobrojne varijacije


Frikase - ukusna jagnjetina s celerom i povrćem


Souvlaki - jagnjetina naseckana na kockice i pripremljena na roštilju koja se jede s tzatzikijem, hlebom i povrćem


Gyros - jagnjetina na spiralnom ražnju, često se poslužuje sa sosovima, a sve češće kao fast food



Dezerti


Kao što je već spomenuto, istok je uveliko uticao na grčku kuhinju, a to je možda najočiglednije kad su dezerti u pitanju. Grčki dezerti su uglavnom kalorične poslastice prepune oraha, toplih začina, meda i slatkih preliva. Najpoznatija je svakako grčka baklava, ali vredi pomenuti i druge:



Koufeta - ušećereni bademi
Loukumades - prženo testo natopljeno medom i cimetom
Koulourakia - slatkiši na bazi maslinovog ulja
Kourabiedes - uskrsni kolačići s bademima posuti šećerom u prahu
Vasilopita - peče se za Novu godinu, a u testo se stavlja novčić. Ko ga pronađe u svom komadu kolača, biće srećan tokom cele nadolazeće godine!

Korisnikov avatar
LaLola
Član
Član
Postovi: 830
Pridružio se: Sub 17 Jan, 2009 19:15

Re: Grčka kuhinja

Postod LaLola » Sre 15 Apr, 2009 02:23

Imaju neka jela kao i mi..

Korisnikov avatar
JKK
U prolazu
U prolazu
Postovi: 1
Pridružio se: Sub 30 Maj, 2009 16:22

Re: Grčka kuhinja

Postod JKK » Ned 31 Maj, 2009 00:50

UoU

Korisnikov avatar
jeca021
Član
Član
Postovi: 1530
Pridružio se: Sre 18 Jun, 2008 15:14
Lokacija: Novi Sad

Re: Grčka kuhinja

Postod jeca021 » Čet 04 Jun, 2009 11:40


Korisnikov avatar
jeca021
Član
Član
Postovi: 1530
Pridružio se: Sre 18 Jun, 2008 15:14
Lokacija: Novi Sad

Re: Grčka kuhinja

Postod jeca021 » Pet 05 Jun, 2009 23:30

Grci lagano uživaju u jelima kako bi najbolje osetili njihov raskošni ukus. Uz meze i glavno jelo piju uzo, cipunu (rakija) ili belo vino. O običajima i specifičnostima poznate kuhinje priča Marina Papanastasiou, ataše za štampu grčke ambasade.





Priroda je bila darežljiva prema Grčkoj. Raskošne primorske i planinske regije podarile su joj obilje raznovrsnih svežih sastojaka koji svojim ukusom i hranljivošću oplemenjuju mnoga jela. U razgovoru s atašeom za štampu grčke ambasade u Beogradu, gospođom Marinom Papanastasiou, saznali smo da je u Grčkoj kulinarstvo bilo veoma važno odvajkada. Mnogi ukusni grčki specijaliteti vode poreklo upravo iz antičke Grčke, a kod nekih se, zbog istorijskih okolnosti, osećaju i orijentalni uticaji iz Male Azije. Posebnu čar grčkoj kuhinji daju specifična filozofija života i očuvani običaji.

- U Grčkoj lagano uživamo u jelima kako bismo najbolje osetili njihov raskošni ukus. Zavisno od doba dana i raspoloženja, uz meze i glavno jelo pije se uzo, cipuna (rakija) ili belo vino. Zbog sorti grožđa koje u Grčkoj uspevaju, uglavnom se proizvodi belo ili roze, dok je crveno vino prava retkost. Druženje za trpezom važan je socijalni momenat u našoj kulturi. Savremeni tempo života uveo je mnoge promene, ali zato je nedeljno popodne rezervisano za porodične ručkove. Tada se ritualno okuplja ne samo uža već i šira porodica - kaže Marina Papanastasiou.

Maslina, dar od bogova

Jedna od najvažnijih odlika grčke kuhinje je bogatstvo ukusa i blagotvornih namirnica koje su veoma zdrave. Među najstarijim sastojcima koji se koriste u grčkoj kuhinji izdvaja se maslinovo ulje. Legenda kaže da su drvo masline u drevna vremena Grci dobili na dar od boginje Atine, po kojoj su nazvali svoj polis u znak zahvalnosti.

- Grčka jela svoj specifičan ukus duguju maslinovom ulju koji čini osnovu mnogih specijaliteta. I masline se takođe veoma često koriste u našoj kuhinji. Oko dve trećine Grčke pokriveno je maslinjacima i u svakoj regiji uspevaju različite sorte. Grčka je jedan od najvećih proizvođača maslinovog ulja i jedina zemlje u kojoj se pravi vrlo kvalitetno ekstra devičansko ulje - objašnjava gospođa Papanastasiou.

Drugi važan sastojak koji određuje grčku kuhinju je feta sir, koji su pre nekoliko hiljada godina počeli da prave u planinskim predelima pastiri od nepasterizovanog mleka. Kako tradicija nalaže, ovaj sir se pravi u obliku kocki. Iako se proizvodi širom sveta, grčka feta je ipak posebna.

- Probala sam vašu fetu koja je vrlo ukusna, ali potpuno je različita od grčke. Za razliku od mnogih varijacija koje se proizvode u Evropi od kravljeg mleka, grčka feta se pravi isključivo od kozjeg i ovčijeg mleka, zbog čega ima jedinstven ukus. Zahvaljujući posebnom načinu proizvodnje, feta je priznata kao grčki nacionalni proizvod - ukazuje ataše Marina Papanastasiou.

Bogatstvo začina

U grčkom podneblju veoma dobro uspevaju različite aromatične biljke poput origana, mente, belog luka, bosiljka, majčine dušice, ali i slatkasti začini kao što su cimet, karanfilić i muskatni oraščić. Zbog toga se u pripremi jela obilato koriste raznovrsni začini kako bi imala jak i bogat ukus. Ali dodavanjem začina ujedno se neguje i zdravlje jer mnogi su odlični antioksidanti koji sprečavaju štetno dejstvo slobodnih radikala.

- Origano je jedan od začina koji se najčešće koristi. Ovaj začin obavezno se posipa po grčkoj salati, ali dodaje se gotovo svakom jelu. Beli luk je takođe važan sastojak, naročito u salati "zaziki" koja se pravi s jogurtom i krastavcem. Jela od mesa imaju raskošan ukus jer se za njihovo spremanje uglavnom koristi aromatična mešavina soli, bibera i aleve paprike - kaže Marina Papanastasiou.

Za proslavu Božića, ali i u drugim svečanim prilikama, sprema se punjena ćurka ili pečenja jagnjetina s krompirima. Jagnjetina je jedan od najcenjenijih specijaliteta koje mnoge domaćice spremaju kada žele da ukažu posebnu čast svojim gostima. Grčka musaka, sarmice od loze "dolmate" i zapečeni rezanci "pasticio" poznati su specijaliteti u celom svetu. Svakodnevno se spremaju i plodovi mora i različite vrste morski riba, ali omiljeno jelo Grka su neizbežni ražnjići - suvlaki.

- U regionu postoje jela slična suvlakiju, na primer, turski kebab. Ali naš suvlaki se odlikuje posebnim ukusom jer se uvek sprema vrlo začinjen. Kao i giros, pravi se isključivo od svinjetine i jede se sa zaziki salatom, svežim paradajzom i pečenim krompirom. Upravo ta kombinacija čini grčki suvlaki jedinstvenim. U Grčkoj ga u žargonu nazivamo "prljavom" hranom jer mnoga mesta na kojima se pravi su neugledna. Ali to na ne sprečava da često uživamo u ovom ukusnom jelu - otkriva naša sagovornica.

Ali, osim mesa i ribe, ključan deo grčke trpeze čine različite salate.

- Najpoznatija je svakako grčka salata koja se pravi s paprikom, paradajzom, krastavcem, zelenom salatom, maslinama i fetom. Ali u Grčkoj salate su veoma popularne i postoji bezbroj kombinacija. Jedna od omiljenih je makedonska salata, koja se pravi na severu Grčke. Odlikuje se živopisnim bojama jer se sprema kao mešavina belog i crvenog kupusa, šargarepe i paprike - kaže naša sagovornica.

Lokalni specijaliteti od globalnog značaja

Grčka je podeljena na deset regija pa je u njenoj kuhinji prisutna velika raznolikost, a svaka regija poznata je po određenim specijalitetima.




- Ostrvo Santorini poznato je po sušenom paradajzu i "santo" vinu, dok se na Kritu sprema vrlo ukusno predjelo dakos (na prepečeni hleb se stavlja rendani paradajz, feta sir i maslinovo ulje). Regija Kalamata poznata je po prvoklasnim maslinama i maslinovom ulju, dok se na Krfu sprema odlična kajgana s rendanim paradajzom, koja se naziva strapacada. Ostrvo Hios znano je po aromatičnoj biljki mastika koja nigde više na svetu ne uspeva. Mastika sa Hiosa ima i zaštićeno geografsko poreklo. Više od 2.500 hiljada godina mastika se koristi kao začin ili kao smola u lečenju stomačnih tegoba, dok se danas sve više upotrebljava u kozmetičkoj industriji - objašnjava Marina Papanastasiou.

Grčki kolači jedni su od najukusnijih na svetu. Među najpopularnijim poslasticama svakako se ubrajaju alva i baklava, ali to su tek neki od slatkiša ove interesantne kuhinje.

- Cimet i karanfilići su ključni začini koji se u velikim količinama koriste za spremanje kolača. Pored njih, obavezan sastojak su med, orasi i šećerni sirup. Zato je naša baklava tako slatka, kao i urmašice melomakarona i gurabije koje se tradicionalno spremaju za Božić. Tipičan grčki desert je karidopita - kolač od orasa koji se takođe preliva šećernim sirupom s cimetom. Vrlo rado posle ručka jedemo punomasni jogurt s medom i orasima. Za ovaj desert nije vam potrebno veliko kulinarsko iskustvo (smeh) - zaključuje ataše za štampu grčke ambasade u Beogradu gospođa Marina Papanastasiou.

Recepti:

Artičoke a la polita

Sastojci:

n 8 artičoka

n 500 g krompira

n 5 šargarepa

n sok 2 do 3 limuna

n 4 mlada luka

n šolja maslinovog ulja

n 3 kašičice suve mirođije

n so, biber

Priprema:

Očistite artičoke i polijte ih limunovim sokom. Potom ih stavite u činiju pune vode. Isecite krompir, mladi luk i šargarepe i prodinstajte ih na ulju. Dodajte artičoke, krompir, mirođiju, limunov sok, so i biber i naspite vodom. Dinstajte ih pola sata, a ako želite da sos bude gušći, u četvrtinu šolje vode dodajte kašičicu kukuruznog brašna i ulijte u šerpu s povrćem. Posle pet minuta skinite sa šporeta.

Makedonska salata

Sastojci:

n 1/4 belog kupusa

n 1/8 crvenog kupusa

n 1 zelena paprika

n 1 crvena paprika

n 1 šargarepa

n 1 celer

n sok 1 limuna

n peršun

n so

n maslinovo ulje

Priprema:

Iseckajte sve sastojke, pomešajte ih u velikoj činiji i začinite peršunom, solju i maslinovim uljem.

Jagnjetina s krompirom

Sastojci:

n 2 kg jagnjećeg buta

n 1,5 kg krompira

n sok 2 limuna

n 1/3 šolje maslinovog ulja

n 2 kašike origana

n 4-6 čena belog luka

n morska so

n crni biber

n 1/2 šolje vode

Priprema:

Operite meso hladnom vodom i ostavite ga da se ocedi. U jednoj maloj činiji pomešajte so i biber. Meso na nekoliko mesta isecite i stavite u proreze beli luk i biber. Namažite meso limunovim sokom, pa maslinovim uljem. Potom začinite mešavinom soli i bibera.

Očistite krompir i isecite. Posolite ga i stavite u pleh oko mesa. Pospite ga origanom i sipajte vodu u dno pleha. Pecite u zagrejanoj rerni na 175 stepeni Celzijusovih oko dva sata. Proverite s vremena na vreme i po potrebi dodajte malo vode. Kada se meso ispeče, služite ga s zaziki salatom, feta sirom, kupus salatom ili grčkom salatom.

Izvor: Press Online

Korisnikov avatar
jeca021
Član
Član
Postovi: 1530
Pridružio se: Sre 18 Jun, 2008 15:14
Lokacija: Novi Sad

Re: Grčka kuhinja

Postod jeca021 » Pet 05 Jun, 2009 23:44

--------------------------------------------------------------------------------

Kataifi




Sastojci
Materijal:
450 g gotovog testa „Kataifi”
250 g badema (mlevenog)
3 kašika prezli
1 kašika cimenta
400 ml maslinovog ulja
1,5 kg Šećera
1 limun (sok)
4 čaše vode
1 vanila (štangla ili kesica)

Priprema :
Pomešati badem, prezle i cimet. Od testa “Kataifi” kidati oko 4 santimetra širine i na početku testa staviti 1 kašiku od pripremljenog fila (fil je suv). Zavijati rolnicu. Pri zavijanju, pažljivo skupljati rezance testa koji štrče, a deo su testa. Gotovu rolnicu staviti u podmazani (maslivovim uljem) pleh. Postupak ponoviti na isti način sve dok ima materijala.

Zagrejati maslinovo ulje (400 ml) pa malom kutlačom zaliti svaku rolnicu. Pokriti folijom i peći na 175°C 30 min. Skinuti foliju i pečenje nastaviti još 30 min. na istoj temperaturi. Ostaviti da se ohladi. Kada se ohladilo preliti sa vrućim sirupom, svaku pojedinačno.

S i r u p: 1,5 kg Šećera + 4 čaše vode prokuvati (onako kao za baklave). Tome dodati 1 štanglu vanile ili 1 kesicu vanil šećer i sok od 1 limuna.
__________________
Tas Kebab




Sastojci:

1 kg mesa (janjetina ili teletina)
1/2 kg crnog luka
1/2 kg crvenog paradajza
100 g putera
120 ml belog vina
1 kašika peršunovog lista (seckani)
so, biber (po ukusu)


Priprema:

Meso oprati, osušiti i iseći na malo veće kocke (oko 2 cm). U tiganj rastopiti puter, dodati iseckano meso i malo propržiti (oko 10 min). Za to vreme u šerpu, na puteru propržiti iseckani luk i dodati mu meso iz tiganja. Sve zajedno još malo propržiti (pri tome mešati da ne zagori) i kada je meso skoro gotovo, dodati kockice paradajza, iseckan peršunov list, so, biber i preliti vinom. Dobro promešati i kuvati na srednjoj temperaturi dok se ne zgusne, odnosno ne postane sos.

Ko voli ređi sos, dodati još jednu šoljicu mlake vode. Kao prilog, dobar je kuvani pirinač, pomfrit, a može i pire.

Akropolis tikvice



Sastojci:
10g sušenih pečuraka
2 tikvice
šargarepa
struk celera
2 glavice crnog luka
kašika maslinovog ulja
ispasiran čen belog luka
50g palente
100g supe od povrća
po pola kašičice majčine dušice i ruzmarina
so, biber
200g mocarele (ili drugog mekog sira)

Priprema:
U 150 ml mlake vode omekšati pečurke, ocediti ih, a vodu sačuvati. Pečurke iseckati, tikvice prepoloviti i izvaditi im srž, a zatim ih iseckati. Šargarepu, celer i crni luk iseckati na kockice. Na zagrejanom ulju prodinstati povrće i beli luk.
Dodati palentu, pečurke, vodu u kojoj su se kuvale, supu i začine, pa sve kuvati 10 min. Rernu zagrejati na 200°C. Dobijenom masom napuniti tikvice, dodati mocarelu, pa ostaviti 20 min da se zapeku.

Summer cooling salad

Autor: Kuvar (grčki)







Jeste letnja, ali osvežava i zimi!

Sastojci za 4 porcije
zelena salata
šargarepa
cvekla
crni luk
beli luk
sir (feta)
pavlaka
so, biber


Priprema
Iseckati na sitno sve sastojke.
Dodati pavlaku i dosta bibera.
Soli po meri.
Prijatno.

Korisnikov avatar
Desideria
Urednik
Urednik
Postovi: 3973
Pridružio se: Ned 16 Sep, 2007 01:22

Re: Grčka kuhinja

Postod Desideria » Pet 05 Jun, 2009 23:51

Kadaif i kebap su, koliko je meni poznato, turski.
De gustibus non est disputandum

Korisnikov avatar
jeca021
Član
Član
Postovi: 1530
Pridružio se: Sre 18 Jun, 2008 15:14
Lokacija: Novi Sad

Re: Grčka kuhinja

Postod jeca021 » Pet 05 Jun, 2009 23:55

Ne znam ja nasla na nekom sajtu i samo prebacila ovde :wink:


Sanja
Novi Član
Novi Član
Postovi: 47
Pridružio se: Ned 24 Jun, 2007 18:01

Re: Grčka kuhinja

Postod Sanja » Ned 07 Jun, 2009 20:41

LaLola napisao:Imaju neka jela kao i mi..
To su obicno jela koja poticu iz Turske, pa su se u doba Osmanlijskog carstva rasirila po Balkanu.

Korisnikov avatar
LaLola
Član
Član
Postovi: 830
Pridružio se: Sub 17 Jan, 2009 19:15

Re: Grčka kuhinja

Postod LaLola » Pet 23 Okt, 2009 18:59

Sanja napisao:
LaLola napisao:Imaju neka jela kao i mi..
To su obicno jela koja poticu iz Turske, pa su se u doba Osmanlijskog carstva rasirila po Balkanu.
Aha...Iznenadila sam se giros - jagnjetina? Ja ne volim jagnjetinu, ali giros, obožavam...i da feta se pravi od kozijeg i ovčijeg mleka, još jedno iznenađenje za mene...Vidi se da nisam bila davnoooooooo.

Inače, grčku, tursku, francusku i evropsku hranu mogu da jedem...Ove druge teško...

Korisnikov avatar
Sylph
Mega Član
Mega Član
Postovi: 8610
Pridružio se: Sre 04 Jul, 2007 22:22

Re: Grčka kuhinja

Postod Sylph » Pet 23 Okt, 2009 19:04

I gyros je turski, neki nastavak döner kebaba, izmišljen u 19. veku u Bursi.

I u Grčkoj je obično od svinjetine, koliko ja znam, ali može biti i od jagnjetine, piletine i govedina. U Atini, ali i većini Grčke, pita gyro ima još i paradajz, tzatziki, luk i pomfrit.

Korisnikov avatar
jeca021
Član
Član
Postovi: 1530
Pridružio se: Sre 18 Jun, 2008 15:14
Lokacija: Novi Sad

Re: Grčka kuhinja

Postod jeca021 » Čet 28 Jan, 2010 17:24

SALATE I UMACI


AGURODOMATA
Salata od paradaiza i krastavaca zacinjena maslinovim uljem i origanom. HORIATIKI
Cuvena grcka salata sacinjena od sitno iseckanog paradaiza, krastavca,crnog luka, zelene paprika, maslina i feta sirom. Sve zacinjeno maslinovim uljem i origanom. HORTA
Salata od listova zelenog bilja veoma slicno nasem spanacu. Preporucuje se kao salata koja veoma dobro ide uz ribu. KOLOKITHIA VRASTA
Obarena tivica isecena na kolutice, zacinjena maslinovim uljem i limunom .






LAHANO ME KAROTO
Mesana salata od slatkog kupusa i sargarepe. MARULJI ili PRASINI SALATA
Zelena salata sa sitni iseckanim mladim lukom i mirodjijom. PAZARIA
Cvekla sa belim lukom POLITIKI SALATA
Mesana salata od belog i crvenog slatkog kupusa, sitno iseckane sargarepe, zelene salate i maslina.


BROKOLO SALATA
Obareni brokolo sa maslinovim uljem i limunom. KUNUPIDI SALATA
Obareni karfiol na puteru i maslinovom ulju . TZATZIKI
Umak koji je napravljen od jogurta i belog luka. Sluzi se uglavnom uz jela od mesa. PATATO SALATA
Obareni krompir sa sitno iseckanim crnim lukom i persunom zacinjeno maslinovim uljem.




GARIDO SALATA
Skampi sa svezim paradaizom, krstvcem i zelenom salatom, zacinjeno specijalnim umakom za morske plodove. HTAPODI KSIDATO
Salata od hobotnice. KOKINI PIPERIA
Pecena paprika




MELITZANO SALATA
Salata od plavog patlidžana




Copyright www.krfnadlanu.com, Corfu

Korisnikov avatar
jeca021
Član
Član
Postovi: 1530
Pridružio se: Sre 18 Jun, 2008 15:14
Lokacija: Novi Sad

Re: Grčka kuhinja

Postod jeca021 » Čet 29 Jul, 2010 23:23



Korisnikov avatar
jelenaki
Urednik
Urednik
Postovi: 4987
Pridružio se: Pet 11 Jan, 2008 20:10
Lokacija: beograd

Re: Grčka kuhinja

Postod jelenaki » Čet 05 Avg, 2010 12:47

jeco, jesi ti nešto probala od ovih recepata? pošto ih nije teško naći na netu, ali fora je postaviti neki isproban :)
Slika Slika

Korisnikov avatar
jeca021
Član
Član
Postovi: 1530
Pridružio se: Sre 18 Jun, 2008 15:14
Lokacija: Novi Sad

Re: Grčka kuhinja

Postod jeca021 » Čet 05 Avg, 2010 21:23

:oops: nisam pravila al nesto sam jela:wink:
probala sam kao i vecina vas giros,suvlaki,kadaifi (za moj pojam preslatko),dolmadaki sarmice sa rizom uvijene u listove vinove loze :1dt:,cuvena tzatzigi salata ,vasilopitama mmmmmm :D

Korisnikov avatar
LaLola
Član
Član
Postovi: 830
Pridružio se: Sub 17 Jan, 2009 19:15

Re: Grčka kuhinja

Postod LaLola » Pet 06 Avg, 2010 00:34

Ja sam na predlog ivane probala Galatkobureki i baš mi se svideo...

Korisnikov avatar
jelenaki
Urednik
Urednik
Postovi: 4987
Pridružio se: Pet 11 Jan, 2008 20:10
Lokacija: beograd

Re: Grčka kuhinja

Postod jelenaki » Pet 06 Avg, 2010 20:41

evo jednog γαλακτομπούρεκο ::p
Slika

ko se razume, neka mi objasni razliku između bugace, galopite i galaktobureko :roll:

našla 2 različite tvrdnje:
1)
- η μπουγάτσα έχει φύλλο, κρέμα χωρίς αυγά και δεν έχει σιρόπι (ima kore, krem bez jaja, i nema sirupa)
- η γαλατόπιτα έχει φύλλο, κρέμα με αυγά και δεν έχει σιρόπι (ima kore, krem sa jajima, nema sirupa)
- το γαλακτομπούρεκο έχει φύλλο, κρέμα με αυγά και έχει σιρόπι (ima kore, krem s jajima i ima sirupa)

2)
-το κλασικό γαλακτομπούρεκο είναι σιροπιαστό και έχει απ'όλα (natopljen sirupom i ima svega)
μπουγάτσα είναι γαλακτομπούρεκο αλλά χωρίς σιρόπι ( je galaktobureko, ali bez sirupa)
γαλατόπιτα είναι γαλακτομπούρεκο αλλά δεν έχει ούτε φύλλο ούτε σιρόπι (je galaktobureko, ali nema ni kora ni sirupa)

rešavam se da pravim pa sam pronašla neke blogove sa receptima, ali neću da postujem dok ne isprobam...
Slika Slika

Korisnikov avatar
Sylph
Mega Član
Mega Član
Postovi: 8610
Pridružio se: Sre 04 Jul, 2007 22:22

Re: Grčka kuhinja

Postod Sylph » Pet 06 Avg, 2010 20:58

jeca021 napisao::oops: nisam pravila al nesto sam jela:wink:
probala sam kao i vecina vas giros,suvlaki,kadaifi (za moj pojam preslatko),dolmadaki sarmice sa rizom uvijene u listove vinove loze :1dt:,cuvena tzatzigi salata ,vasilopitama mmmmmm :D
Jelenaki verovatno misli da nisi jela one napravljene po ovim receptima.
jelenaki napisao:evo jednog γαλακτομπούρεκο ::p
Slika
Slika

Korisnikov avatar
jelenaki
Urednik
Urednik
Postovi: 4987
Pridružio se: Pet 11 Jan, 2008 20:10
Lokacija: beograd

Re: Grčka kuhinja

Postod jelenaki » Pet 06 Avg, 2010 21:10

Sylph napisao: Jelenaki verovatno misli da nisi jela one napravljene po ovim receptima.
da, da! kao što rekoh, najbolje je postavljati isprobane recepte!

Sylph napisao:Slika
:???: :D
Slika Slika

Korisnikov avatar
Sylph
Mega Član
Mega Član
Postovi: 8610
Pridružio se: Sre 04 Jul, 2007 22:22

Re: Grčka kuhinja

Postod Sylph » Pet 06 Avg, 2010 21:35

jelenaki napisao:

:???: :D


Čisto izraz mišljenja da mi se ne bi svideo. :D

Korisnikov avatar
jeca021
Član
Član
Postovi: 1530
Pridružio se: Sre 18 Jun, 2008 15:14
Lokacija: Novi Sad

Re: Grčka kuhinja

Postod jeca021 » Sub 28 Avg, 2010 21:44


Korisnikov avatar
jeca021
Član
Član
Postovi: 1530
Pridružio se: Sre 18 Jun, 2008 15:14
Lokacija: Novi Sad

Re: Grčka kuhinja

Postod jeca021 » Čet 24 Feb, 2011 18:25


Korisnikov avatar
jeca021
Član
Član
Postovi: 1530
Pridružio se: Sre 18 Jun, 2008 15:14
Lokacija: Novi Sad

Re: Grčka kuhinja

Postod jeca021 » Sub 05 Mar, 2011 17:44


Korisnikov avatar
jeca021
Član
Član
Postovi: 1530
Pridružio se: Sre 18 Jun, 2008 15:14
Lokacija: Novi Sad

Re: Grčka kuhinja

Postod jeca021 » Sub 05 Mar, 2011 23:57


Korisnikov avatar
jeca021
Član
Član
Postovi: 1530
Pridružio se: Sre 18 Jun, 2008 15:14
Lokacija: Novi Sad

Re: Grčka kuhinja

Postod jeca021 » Ned 13 Mar, 2011 01:14

http://www.kourikos.gr/prods.php?id=34
Προϊόντα Ζαχαροπλαστικής
αλεύρι-brasno
Ζάχαρη Άχνη -secer u prahu
Καρύδα-kokos
Μπέικιν Πάουντερ-prasak za pecivo
ψίχα ψωμιού-prezla
τριμμένη φρυγανιά-prezla τρίμμα φρυγανίας απο σιτάρι-prezla od psenice
σιμιγδάλι-griz
ζάχαρη βανίλια-vanil secer
σαντιγύ-slag
Μπαχαρικά -zacini


Αμμωνία Διττανθρακική-amonijak bikarbona
Σόδα Διττανθρακική-soda bikarbona
Γαρύφαλλο Άτριφτο-karanfilici u stapicima
Κανέλλα Τριμμένη-cimet u prahu
Κιτρικό Οξύ (Ξινό-limunska kiselina-limuntus
Κόλιανδρο-korijander
Κρεμμύδι Τριμμένο-crni luk u prahu
Κύμινο Τριμμένο-kim u prahu
Μοσχοκάρυδο Άτριφτο-muskantni orascic
Μοσχοκάρυδο Τριμμένο-muskantni orascic u prahu
Μουστάρδα-senf
Πιπέρι Κόκκινο Γλυκό-slatka crvena paprika u prahu
Πιπέρι Κόκκινο Καυτερό-crvena paprika
Πιπέρι Λευκό Τριμμέν-beli biber u prahu
Πιπέρι Μαύρο Άτριφτο -crni biber u zrnu
Πιπέρι Μαύρο Τριμμένο-crni biber u prahu
Ρίγανη -origano
Σησάμι Λευκό-susam
σουσάμι-susam
Σκόρδο Άτριφτο-beli luk
Poslednja izmena od jeca021 u Čet 28 Apr, 2011 23:32, izmenjeno 1 put ukupno.

Korisnikov avatar
jeca021
Član
Član
Postovi: 1530
Pridružio se: Sre 18 Jun, 2008 15:14
Lokacija: Novi Sad

Re: Grčka kuhinja

Postod jeca021 » Sub 02 Apr, 2011 20:48


Korisnikov avatar
jeca021
Član
Član
Postovi: 1530
Pridružio se: Sre 18 Jun, 2008 15:14
Lokacija: Novi Sad

Re: Grčka kuhinja

Postod jeca021 » Uto 12 Apr, 2011 20:59


Korisnikov avatar
Omorfoula
Novi Član
Novi Član
Postovi: 13
Pridružio se: Uto 05 Apr, 2011 15:07

Re: Grčka kuhinja

Postod Omorfoula » Sre 13 Apr, 2011 09:39

ja često idem na skai.gr imaju emisiju o kuvanju zove se chef ston aera, bude super recepata, obično prave stvari iz grčke kuhinje ali nekad to kombinuju i sa receptima drugih kuhinja, koga interesuje nek pogleda ovdje

Korisnikov avatar
jeca021
Član
Član
Postovi: 1530
Pridružio se: Sre 18 Jun, 2008 15:14
Lokacija: Novi Sad

Re: Grčka kuhinja

Postod jeca021 » Sre 13 Apr, 2011 14:42

Omorfoula napisao:ja često idem na skai.gr imaju emisiju o kuvanju zove se chef ston aera, bude super recepata, obično prave stvari iz grčke kuhinje ali nekad to kombinuju i sa receptima drugih kuhinja, koga interesuje nek pogleda ovdje
:1dt: :hh: UoU

Korisnikov avatar
Omorfoula
Novi Član
Novi Član
Postovi: 13
Pridružio se: Uto 05 Apr, 2011 15:07

Re: Grčka kuhinja

Postod Omorfoula » Sre 13 Apr, 2011 19:49

drago mi je ako je koristio link, još da se i sama naučim da bolje kuvam :D

Korisnikov avatar
jelenaki
Urednik
Urednik
Postovi: 4987
Pridružio se: Pet 11 Jan, 2008 20:10
Lokacija: beograd

Re: Grčka kuhinja

Postod jelenaki » Sre 13 Apr, 2011 21:11

ja i ne volim baš gr.kuhinju... previše slatko, previše hleba...
ok su mi riba i povrće (ali ne prženo)
Slika Slika

Korisnikov avatar
loknica
Član
Član
Postovi: 1353
Pridružio se: Pet 19 Sep, 2008 17:50
Lokacija: Beograd

Re: Grčka kuhinja

Postod loknica » Čet 14 Apr, 2011 00:05

Jel moze neko da mi kaze gde moze da se izadje u Beogradu na neku grcku muziku..osim kalispera restorana..da svira grcka muzika..pa popijem nes kaficu i tako to..da li to uopste postoji...

Korisnikov avatar
Vlatka
VIP Član
VIP Član
Postovi: 2438
Pridružio se: Ned 08 Jul, 2007 21:43
Lokacija: Osijek
Kontakt:

Re: Grčka kuhinja

Postod Vlatka » Čet 14 Apr, 2011 09:28

Ma joj, ja odmax ogladnim :D Sad sam ko fol na nekoj dijeti, a od iduceg utorka pocinjem kuhati. I kojesta grcko isto :P Bas sam ocajna.
Vrati mi moje krpice. Moje krpice od čistoga sna.

Korisnikov avatar
jeca021
Član
Član
Postovi: 1530
Pridružio se: Sre 18 Jun, 2008 15:14
Lokacija: Novi Sad

Re: Grčka kuhinja

Postod jeca021 » Pon 09 Maj, 2011 00:14

Slika

Korisnikov avatar
jeca021
Član
Član
Postovi: 1530
Pridružio se: Sre 18 Jun, 2008 15:14
Lokacija: Novi Sad

Re: Grčka kuhinja

Postod jeca021 » Sub 29 Okt, 2011 22:34




Korisnikov avatar
jeca021
Član
Član
Postovi: 1530
Pridružio se: Sre 18 Jun, 2008 15:14
Lokacija: Novi Sad

Re: Grčka kuhinja

Postod jeca021 » Ned 13 Nov, 2011 15:20

Kod: Obeleži sve

http://www.tastefull.gr/tastefull_life

Korisnikov avatar
branko12
Novi Član
Novi Član
Postovi: 6
Pridružio se: Čet 20 Nov, 2014 14:16
Lokacija: novi sad srbija

Re: Grčka kuhinja

Postod branko12 » Čet 04 Dec, 2014 15:38

PITA OD gotovih kora

Pita od gotovih kora i feta sira i besamela
napraviti besamel i na kraju u njega staviti rukom mevljvenu fetu , kore za pitu iseci na trake oko 10 cm
zatim kasikom na pocetak staviti odredjenu kolicinu. ( punu kafenu ). polako savijati u trougao / zadnji deo zalepiti
vodom za ostatak
peci tako umotane u vrelom ulju / ocediti jesti tople kao predjelo i meze kao meze
prijatno
:1dt:


Povratak na “U kuhinji...”

Ko je OnLine

Korisnika u ovom forumu: Nema registrovanih korisnika i 1 gost